מידע
מחוז: אלח'ליל (חברון)
מספר תושבים 1948: 400
תאריך כיבוש: 1986
יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: אין
יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: סוסיא - התנחלות ויישוב קהילתי דתי, נבנה בשנת 1983
רקע:
מאז גירוש תושבי הכפר ב-1986 לא הציע המנהל האזרחי לתושבים אתר מגורים חלופי, לא הכין תכנית בנייה שתאפשר להם לגור באופן חוקי על אדמותיהם. המנהל מסרב לחבר את הכפר לתשתיות המים והחשמל שישראל הקימה באזור, ואשר משרתות את ההתנחלויות והמאחזים, בטענה שאין לכפר תוכנית בנייה. בשנים האחרונות הוצבו בכפר פאנלים סולאריים המספקים חשמל לתושבים. ב-2011 הרס המנהל האזרחי הרס 14 מבנים בכפר, כולל עשרה אוהלי מגורים שבהם התגוררו 87 איש, מתוכם שלושים ילדים. עשרים צווי הריסה נוספים תלויים ועומדים נגד מבנים נוספים בכפר, ביניהם בית הספר היסודי ובאר מים.
משטר התכנון הישראלי בשטחי C, שבשליטה ישראלית מלאה, אינו מאפשר כמעט בנייה ופיתוח בכפרים הפלסטיניים בשטחים אלה. באזור דרום הר חברון מדיניותה של ישראל כללה גירוש של תושבי כפרים נוספים. בניגוד לכך, ישראל נמנעת מאכיפת חוקי התכנון והבנייה על המאחזים שהוקמו באזור בניגוד לחוק וללא היתרים: חוות מעון, אביגיל, מצפה יאיר, סוסיא צפון-מערב, נוף נשר ועשהאל, ואפשרה את חיבורם לתשתיות מים וחשמל.
תושבי סוסיא טוענים לבעלות על כ-3,000 דונם של קרקע חקלאית, ובה כ-30 בורות מים, הסמוכה להתנחלות סוסיא. הצבא הוציא צווים האוסרים על התושבים להיכנס לחלק ניכר מהאדמות הללו ולעבדן. בחודש אוגוסט 2010 עתרו תושבי הכפר לבג"ץ באמצעות ארגון "שומרי משפט" בדרישה לבטל את הצווים המונעים את גישתם לאדמותיהם. בפברואר 2011 הודיעה המדינה לבג"ץ כי הצבא והמנהל האזרחי ימפו את הבעלות על הקרקעות באזור ובהתאם לכך יונחו הכוחות באזור. עד היום בוצע מיפוי בשטחים מצומצמים בלבד. בנוסף, המתנחלים תוקפים את החקלאים גם בשטחים שלגביהם לא הוצאו צווים כאלה, והצבא והמשטרה אינם אוכפים עליהם את החוק.
---------------
מקור: אתר בצלם
סרטונים
מוחמד נוואג'עה, פלסטיני בן שישים, ובנו הצעיר נסר, המגיעים לאתר ארכיאולוגי בדרום הר חברון בו מוצגים שרידיו של סוסיא, ישוב יהודי מהתקופה הרומית- ביזנטית, וקונים כרטיסי כניסה. זאת דרכם היחידה לשוב אל כפר הולדתם הנטוש, אליו לא נכנסו מזה כחצי יובל, עד אותו היום.
סרט תיעודי קצר של מרכז עדאלה לרגל יום הנכבה ה-65, בנושא העקירה הכפויה של פלסטינים משני עברי הקו הירוק.