מושב ראשון: השואה והנכבה: על טיבה של וו החיבור ועל הדקדוק הפנימי של הזיכרון הטראומטי
מרזוק אלחלבי, עיתונאי, סופר, משורר ומבקר ספרות ותרבות
עמר אלע'בארי, עמותת זוכרות
אלמוג בהר, סופר ומשורר
מושב שני - האתיקה של זיכרונות השואה והנכבה: אופק של פיוס ושותפות יהודית ערבית?
ד"ר יעל ברדה, האוניברסיטה העברית ירושלים
שירה קופפר, אוניברסיטת חיפה
עלא חליחל, סופר ומחזאי
מגיבים: ד"ר עמוס גולדברג (האוניברסיטה העברית בירושלים, מכון ון ליר בירושלים), ד"ר בשיר בשיר (האוניברסיטה הפתוחה, מכון ון ליר בירושלים)
שאלות ותשובות
דברי פתיחה והנחיה: דבי פרבר, עמותת זוכרות
על הספר
ראשיתו של הספר "השואה והנכבה" בקבוצת אנשי חינוך יהודים ופלסטינים אזרחי ישראל, שנפגשה במהלך שנת 2008 במכון ון ליר בירושלים לעיסוק משותף בשואה ובנכבה. חוויית המפגש סביב נושאים כה טעונים הייתה מטלטלת מאוד, ובעקבותיו הוחלט לנסות ולדון בסוגיה זו באופן אנליטי וביקורתי. הספר מציע אפוא לחשוב על דרכים לזכור את השואה והנכבה יחד ולדון בהן במשותף בהקשר הישראלי, ולבחון את תנאי האפשרות לחשיבה משותפת כזאת – לא משום שאלו אירועים זהים או אף דומים זה לזה, אלא משום ששניהם אירועים טראומטיים, מכונני זהות. הן הנכבה והן השואה עיצבו את גורלם ואת זהותם של שני העמים, אם כי כמובן בצורות שונות לחלוטין.
בספר מכונסים מאמרים ומסות פרי עטם של חוקרים וחוקרות, סופרים והוגים יהודים ופלסטינים, אשר מבקשים להתמודד עם סוגיה זו. המאמרים אינם עשויים מעור אחד: מהם המחייבים את העיסוק המשותף בשני האירועים ורואים בו פתח לפיוס ולהשלמה, ומהם השוללים אפשרות זו מכול וכול. בתוך כך מתקבל פסיפס עמדות יחיד מסוגו, שמטרתו לאתגר את החשיבה המקובלת על הזיכרונות הטראומטיים של שני העמים. (מכון ון ליר בירושלים והוצאת הקיבוץ המאוחד, 2015).
יום העיון התקיים ביום 14.10.2015 בין השעות 17:00-21:00 במשרדי עמותת זוכרות, רחוב יצחק שדה 34, קומה 4, חדר 400, תל אביב.
לאירוע בפייסבוק לחצ/י כאן
את הספר ניתן לרכוש באתר ון ליר