מאת עינה ארדל
תוכניות הלימודים בעשור האחרון משקפות עליה במגמות ההכחשה וההדחקה של מימדים פוליטיים והיסטוריים משמעותיים. סדרת "שוּרוּך – סדקים" של עמותת זוכרות מספקת מערכים משלימים לתכנית הלימודים, שמאפשרים להתייחס לנכבה ולפליטים הפלסטינים ולהביא לכיתה שאלות ונושאים מושתקים: איך נראים החיים הפלסטינים לפני ואחרי 1948? מה הקשר שבין הנכבה לבין היחסים האתניים והמעמדיים בתוך החברה היהודית בישראל? האם ישנן אפשרויות קיום בארץ ללא בידול ובלעדיות?
הספר "שוּרוּך – סדקים בספרות" מאגד מערכי שיעור על עשרים ושתיים יצירות מאת עשרים מחברות ומחברים, הנותנות קול לפלסטינים ויהודים בעלי חוויות חיים, השקפות עולם ועמדות פוליטיות שונות. בהתאם לתוכנית הלימודים, הספר מחולק לסוגות ומביא עבור כל יצירה דף למורה עם הצעה למערך שיעור, תרגילים ובחנים, דפי מידע היסטוריים והמלצות לקריאה נוספת.
"שוּרוּך – סדקים בספרות" נכתב בראש ובראשונה עבור מורות ומורים לספרות, אך הוא גם הזמנה לציבור הרחב, שמחוץ לכותלי בית הספר: הזמנה לסייר בין שרידי הנכבה כפי שבאים לידי ביטוי בתרבות הפלסטינית ובמשעולי המפגש היהודי עמה ולדמיין צורות שונות של חיים משותפים המבוססים על צדק ושוויון.
להורדת הספר השלם
לבחירת סדק לפי כיתות ונושאים
להורדת כל סדק בנפרד - גללו מטה
כתיבה: עינה ארדל, משוררת, סופרת ומורה לספרות
עריכה: עמיה גלילי ויערה בנגר אללוף
עיצוב גרפי: עמית בן־חיים
הפקה: מחלקת החינוך בעמותת זוכרות
דימוי הכריכה: שירים ודיוקנאות של המשורר טאהא מוחמד עלי
מודפסים על הריסות הכפר ספֿוּרִיּה בו נולד וממנו נעקר
תודה לקרן HEKS EPER על תמיכתה בפרויקט
© כל הזכויות שמורות לעמותת זוכרות, 2022