מאמרים

אַלְפִינִיק במִסְכַה מחבר.ת: DAAR - Decolonizing Architecture Art Residency
08/2011
רעיון ה"שיבה" הגדיר את טבעם הגלותי והחוץ-טריטוריאלי של הפוליטיקה ושל חיי התרבות הפלסטיניים מאז הנכּבה ב-1947-8. הרעיון, שהתבטא לא פעם ב"פוליטיקה המושעית" של התיאולוגיה המדינית, טושטש בהדרגה בַּקיפאון המייאש אליו נקלע המו"מ. הפרויקט שלנו מרחיב את הגישה הלגליסטית לזכות השיבה, ומעשירהּ בחזון שמטרתו לפתוח את הדמיון הפוליטי לצורות שונות שבהן תוכל שיבה עכשווית להתממש.
בירעים על כוכים: ארכיון הארכיונים מחבר.ת: אילת זהר* / החוג לתולדות האמנות, אוניברסיטת תל אביב
08/2011
במהלך ארכיוני חזותי, הסוקר תצלומים, מסמכים, קטעי עתונות, דוחות צבאים, יומנים אישים, ומסמכי עדות במשפט שנאספו בארכיונים שונים, לצד קולות בספרות ושירה, ועבודות האמנות של חנא פארח כפר בירעים, אילת זהר סוקרת את ההסטוריה האלימה של גירוש הפלסטינים מבירעים והגליל העליון, ההתיישבות הציונית במקום, את בית הקברות, והתכנון לשיבה ובניה מחדש של כפר בירעים.
נוף של שיבה מחבר.ת: נינה ואלרי קולובראטניק
07/2011
מבראשית היה נוף הארץ, הגיאוגרפיה שלו וגבולותיו, הבסיס עליו התנהל הקונפליקט הישראלי-פלסטיני. נישול, כתיבה-תוך-מחיקה, התביעה על האדמה, ממוקמים בשל כך בלבו של הקונפליקט.
הימין צודק - זו אכן מדינה יהודית מחבר.ת: איתן ברונשטיין
07/2011
ביטול השפה הערבית כשפה רשמית בישראל מעיד כאלף עדים על האופי הקולוניאליסטי של המדינה. ראשית כבשו אותה, גירשו את רוב תושביה ולבסוף מחקו את שפתה. זה גם משקף היטב את אחד המרכיבים החשובים של הציונות, להקים חיץ קדמי אירופי במזרח התיכון, לא ממש לחיות בו ולהתערות בו.
אני מחרים מחבר.ת: איתן ברונשטיין
06/2011
בפייסבוק מתרבים פרצופים של א/נשי שמאל מעוטרים בכפתורים המצהירים על החרמתם את מוצרי ההתנחלויותהחוק מתייחס לחרם על ישראל כולה - לא על ההתנחלויות בלבד
מורים מלמדים על הנכבה למרות הרדיפה הפוליטית מצד הפורום המשפטי למען ארץ ישראל מחבר.ת: איתן ברונשטיין
06/2011
כמו בריטואל קבוע, פנה הפרום המשפטי למען ארץ ישראל לשר החינוך בבקשה למנוע את הפעילות הזו של זוכרות. עיתון "מקור ראשון" פרסם על כך ידיעה ביום שישי 8/7/2011 תחת הכותרת ה"אינטליגנטית":  לימודי נכבה ואירוח במלון תמורת 100 שקל.
עשרה ימי שיבה מחבר.ת: חוסין שאויש
06/2011
הכול התחיל באימייל: "מכון גתה ברמאללה שמח להזמין אותך לקרוא מספרך..." חוסין שאויש
גלות ושיבה למסכה מחבר.ת: אחמד ברקלי
05/2011
גלות ושיבה למסכה, של אחמד ברקלי, התפתח מתוך סדנת ה-"דה-קולוניזציה של האדריכלות" (DAAR – Decolonizing Architecture Art Residency), בבית-סאחור. נרטיב ההתהוות מחדש של ברקלי מדמיין שיבה המתרחשת בארבעה שלבים: ראשית, באמצעות התערבויות סימבוליות באתר הכפר; שנית, שיבה סמלית של פלסטינים המתגוררים בישראל למסכּה; שלישית, שיבה ממשית של קומץ משפחות אחרות, שיתחילו לשחזר את המרקם העירוני; רביעית, גיבוש המרקם העירוני למען המשפחות הנותרות, בין אם יבחרו לשוב או להמשיך להעדר.