קול קורא להצטרף לקבוצת לימוד ועבודה על חזון מימוש זכות השיבה ובניית עתיד של צדק ושוויון
בשדה הפוליטי הנוכחי אין כלל יוזמות ורעיונות לפתרונות המבוססים על צדק ותיקון. התחושה הכללית היא של שיתוק, ייאוש וחוסר אמון שפתרון צודק וחיים בשלום הם אפשריים.
זוכרות מזמינות אותך לסדוק איתנו את חומות השיתוק וההכחשה ולתת תקווה לעתיד אפשרי.
"היום שאחרי" הג'נוסייד בעזה לא אמור להיעצר רק בתיקון החורבן שישראל זרעה ברצועת עזה במהלך השנה האחרונה. הוא לא יכול להציע שוב מסגרת חיים לפלסטינים.ות תחת שליטה ישראלית או לישראלים.ות חיים על החרב, בתוך גדרות. "היום שאחרי" הוא היום שאחרי סיום הקלוניאליזם הישראלי-ציוני. התיקון האמיתי הוא תיקון העוולות שגרמה הציונות לעם הפלסטיני מאז תחילתה של הנכבה ועד היום. בראש סוגיות התיקון היא סוגיית השיבה של הפליטים הפלסטינים שגורשו מעריהם וכפריהם במהלך הנכבה מאז 1948.
דווקא בימים אלה כאשר נזרקים לחלל רעיונות לגבי גורל תושבי רצועת עזה אנחנו מזמיניםות אותך לחשיבה מחוץ לקופסת הקולוניאליזם, להתנגד לתכניות הטיהור האתני ולא להסתפק בשיקום ושיפור תנאי המחיה בתוך המכלאה העזתית הנצורה, אלא להציג חזון של בניית מרחב של צדק, שיבה ושוויון של כל תושבי הארץ הזאת, כולל השבים והשבות הפלסטינים. אנחנו מזמינים אותך להיות שותפ.ה בראייה אסטרטגית רדיקלית, ללמוד ביחד ולתכנן פתרונות אמיתיים במקום לרדוף רק אחרי הסדרים שממשיכים ואף מחזקים את מנגנוני השליטה, הדיכוי והאפרטהייד.
עמותת זוכרות מקימה קבוצת עבודה וחשיבה של תושבות ותושבי הארץ מכל רקע על חזון לשיבת הפליטים הפלסטינים בהתמקדות בשיבת הפליטים מרצועת עזה – שהם יותר מ-75% מתושבי הרצועה- אל המקומות שנעקרו מהם ב- 1948, כמו יאפא, אסדוד (אשדוד), מג'דל (אשקלון) והאזור המכונה "עוטף עזה". נקודת המוצא של הקבוצה היא לקיחת אחריות על העתיד ועל בניה מחדש של המרחב לטובת כלל תושבי הארץ.
הפרויקט שיימשך כשלוש שנים, בשלושה שלבים יכלול בשנה הראשונה תהליך למידה דרך סדנה מתמשכת בת 12 מפגשים שתכלול הרצאות על הנכבה, הפליטים, זכות השיבה, משמעות השיבה בפועל, יצירת רצועת עזה כתוצר של הנכבה, ההיסטוריה של מחוז עזה, באר אלסבע ויאפא לפני 1948, יחס הציונות לפלסטין, סיורים לאתרים רלוונטיים לפליטים ברצועת עזה כמו יאפא, באר אלסבע, כפר סמסם, אלח'לסה וכו'. תהליך הלמידה יכלול עיבוד החומרים הנלמדים, דיונים וכתיבת חזון משותפת.
בשנה השניה נתמקד בפנייה לגורמים מקומיים ובינלאומיים לבקשת תגובות על המסמך, נקיים מפגשים ודיונים על התגובות במטרה להוציא פרסום מקיף. בשנה השלישית נקדם יצירת מודלים קונקרטיים של שיבה על ידי בעלי עניין, מומחים מתחומים שונים מהארץ ומהעולם. בסוף התהליך נשיק את המודלים באירוע פתוח לקהל הרחב.
קבוצת העבודה תהיה אחראית ושותפה לאורך הדרך לפרויקט על שלביו השונים.
באמצעות המסמך והתוצרים של התהליך תיזום הקבוצה מפגשים עם ארגונים וגורמים ישראלים, פלסטינים ובינלאומיים כדי להציג את תכנית השיבה שלה.
הקבוצה פתוחה לפעילים.ות ישראלים ופלסטינים המזדהים עם מטרות הפרויקט ומעוניינים.ות לתרום להשגתן. תינתן עדיפות לתושבי הדרום, אך הקבוצה פתוחה גם למתעניינים.ות אחרים שיוכלו להתחייב להשתתפות בכל התהליך. המפגשים יהיו פיזיים ויתקיימו בדרום ומרכז הארץ.
בתכנית של השנה הראשונה, נקיים סדרת מפגשים, שיתחילו בשבוע האחרון של מרץ ויסתיימו בסוף אוגוסט. המפגשים יתקיימו פעם בשבועיים, בימי שלישי אחה"צ, כל מפגש שלוש שעות. וכן יהיה במהלך הסדנה סמינר סוף שבוע לעבודה מרוכזת לקראת כתיבת וניסוח מסמך השיבה.
להרשמה יש למלא את טופס ההרשמה ולשלוח לכתובת umar@zochrot.org
מועד אחרון להרשמה 15.2.2025
הנרשמים.ות הרלוונטיים.ות יוזמנו לראיון היכרות.
הסדנה ללא עלות.