"זוכרות" מזמינה אנשי ונשות חינוך להשתתף בהשתלמות להכרות והתנסות בתכנית לימודים ייחודית וחדשה שעוסקת בצדק מעברי - עקרונות, דוגמאות מהעולם ואפשרויות יישום אצלנו. התכנית משלבת למידה על הנכבה והסכסוך הישראלי פלסטיני ופיתוח חשיבה וחזון לעתיד של תיקון, פיוס וצדק.
בהשתלמות נכיר חלק מתכני התכנית, נדון באתגרים ובהזדמנויות להעברת התכנית בבתי ספר, נבחן מסקנות מהפיילוט שבו הועברה התכנית ועוד. משתתפי התכנית יוזמנו להעביר את התכנית במסגרות החינוכיות שלהם.
מתי: ההשתלמות היא בת 3 ימים, ותתקיים בתאריכים: 10-12.7.2016 בשעות 9:30-16:30.
מקום: תל אביב וחיפה.
מנחות: דר' אדוה זלצר - היסטוריונית ואשת חינוך | עמיה גלילי – רכזת תחום חינוך ומנחה.
מרצים אורחים: עמר אלע'בארי, רנין ג'רייס, ג'סיקה נבו.
עלות: 200 שח, כולל עותק מודפס של ערכת הלימוד והעזרים הנלווים (או לפי יכולת).
לפרטים נוספים והרשמה: עמיה גלילי, education@zochrot.org, 03-6953155.
מהי תכנית הלימודים הזו?
תכנית הלימודים מיועדת לחטיבת הביניים ולחטיבה עליונה והיא כוללת 14 מערכי שיעור (42 שעות הוראה) בנושא צדק מעברי, למידה ממקומות שונים בעולם על פתרון קונפליקטים, הכרות עם ההיסטוריה וההווה של הקונפליקט הישראלי-פלסטיני, ופיתוח יוזמה אזרחית על ידי התלמידים של אפשרויות לתיקון ומימוש מנגנונים של צדק מעברי אצלנו. משלבת למידה היסטורית ועכשווית, דיונים, סיורים, סרטים ולמידה מבוססת תוצר.
מהן השאלות המרכזית שהתכנית עוסקת בהן?
מהו צדק מעברי עבורנו? מה המשמעות של לקיחת אחריות על העבר? האם אפשרי פיוס ללא לקיחת אחריות והכרה בעוולות העבר? כיצד חינוך יכול לקדם תהליכי צדק מעברי? מה בין צדק מעברי לנכבה? מה בין צדק מעברי לכיבוש? האם הנכבה והכיבוש הם הסיפור של האחר, הפלסטיני, או שלנו, הישראלים? כיצד זה מאתגר אותנו ומה אנחנו, כתלמידים, יכולים לעשות עם הלמידה הזו כבר היום? האם וכיצד אפשר לממש תהליכי צדק מעברי במצב של קונפליקט מתמשך? כיצד אפשר לעודד תקווה לעתיד חיובי גם כיום, במצב של סכסוך אלים, מתמשך ועקוב מדם?
מהם הנושאים העיקריים שהתכנית עוסקת בהם?
הכרות עם מנגנונים של צדק מעברי; מימוש צדק מעברי ברואנדה ובדרום אפריקה; הכרות עם הסכסוך הישראלי פלסטיני מפרספקטיבות היסטוריות ועכשוויות (למשל למידה על לאומיות ציונית ולאומיות פלסטינית לפני הקמת מדינת ישראל, קולוניאליזם ואוריינטליזם, הנכבה, הנכסה, הכיבוש, המשטר הצבאי, הפקעת אדמות, אפלייה וגזענות, פליטים פלסטינים ועוד); למידה מבוססת תוצר: התלמידים יעצבו ויבנו מנגנוני צדק מעברי שמתאימים לנו, וייזמו פעולה אזרחית שתוכל לקדם עשייה של צדק מעברי וסיום הסכסוך כחלק מחשיבה על פתרונות אפשריים לסכסוך.
מהו צדק מעברי?
"צדק מעברי" הוא מונח המתאר פעילות מחקרית וציבורית העוסקת באופנים בהן חברות, מדינות והקהילה הבינלאומית מתמודדות עם מורשת של עוולות והפרות זכויות אדם. בהקשר זה פותחו ברחבי העולם בשנים האחרונות גישות משפטיות, פוליטיות וחברתיות להתמודדות עם עבר של אלימות פוליטית ודיכוי ולקידום פיוס בחברות שסועות ומדממות. המוסדות הבולטים של צדק מעברי כוללים לדוגמה ועדות אמת ופיוס, בתי משפט בינלאומיים, תוכניות פיצוי ושיקום, רפורמות מוסדיות, מודלים שונים של הנצחה וזיכרון, ויוזמות אמת ופיוס אזרחיות וקהילתיות.